Kolový nakladač Yanmar V120

  • Úvod
  • Kolový nakladač Yanmar V120

Kolový nakladač Yanmar V120 je řízen systémem rovného kloubového spojení v kombinaci s výkyvnou zadní nápravou. Tento koncept vychází z konstrukce velkých kolových nakladačů a je jednoduchý a robustní, což zajišťuje jeho odolnost a dlouhodobou životnost.

Tento systém řízení zaručuje, že obsluha zůstává ve stejném sklonu jako lopata i na nerovném povrchu, což zvyšuje přesnost při používání přídavných zařízení, zejména paletovacích vidlí. Systém dále zaručuje vyšší tlak na lopatu během zásypových prací, což zjednodušuje a zrychluje zarovnávání povrchu. Výkyvná zadní náprava udržuje všechna 4 kola v kontaktu se zemí i při práci na nerovném povrchu.

Rameno nakladače je vybaveno paralelní kinematikou, která dokáže držet přídavné zařízení rovnoběžně se zemí. Kompaktní rozměry nakladače, zejména jeho výška, zajišťují jeho vysokou manévrovatelnost.

Vlastnosti Yanmar V120

  • Uzávěrka diferenciálu
    Kloubem řízený kolový nakladač V120 je v základu vybaven automatickou 45% uzávěrkou diferenciálu přední i zadní nápravy, která je velkou výhodou při nasazení stroje v bahnitém nebo jinak kluzkém terénu.
  • Výkyvná zadní náprava
    Unikátní výkyvná zadní náprava nakladače zvyšuje jeho stabilitu na všech typech povrchů, zvyšuje komfort obsluhy, prodlužuje životnost stroje a zajišťuje tu nejlepší stabilitu při manipulaci s lopatou a paletovacími vidlemi.
  • Paralelní kinematika
    P-kinematika dokáže držet přídavné zařízení rovnoběžně se zemí, umožňuje tak zvedat náklad rychle a přesně bez nutnosti obsluhy seřizovat úhel naklopení ručně. Chytrý design navíc zabraňuje kolizím s nákladním automobilem.
  • Rovný a pevný kloub
    Pevný a rovný kloub zvyšuje stabilitu a spolehlivost nakladače, umožňuje malý poloměr otáčení a optimální polohování paletovacích vidlí a snižuje opotřebení pneumatik. Přední a zadní kola jedou po stejné dráze, nedochází tak k poškozování trávníků a chodníků.
  • Inching
    Použití brzdového pedálu umožňuje jemné doladění hydraulického výkonu. Obsluha může upravovat výkon pojezdu a pracovní hydrauliky, což umožňuje zpomalit rychlost nakladače a zároveň zachovat vysoké otáčky motoru potřebné pro provoz přídavného zařízení.
  • Silný motor Deutz
    Spolehlivý vodou chlazený dieselový motor Deutz TCD 3.6 L4, 4 válec s přímým vstřikováním bez filtru pevných částic o výkonu 74,4 kW / 99,8 HP. Díky vylepšenému systému spalování a vstřikování paliva a oxidačnímu katalyzátoru (DOC) dosahuje motor snížení emisí až o 90 %.
  • Ergonomické ovládání
    Všechny funkce nakladače V120 lze snadno ovládat. Na ergonomickém multifunkčním joysticku se nachází ovládání pro změnu směru jízdy, změnu rychlosti pojezdu a hydraulický rychloupínač. Vsechny přepínače jsou přehledně umístěny na přístrojové desce, která poskytuje obsluze přehled o informacích o stroji.
  • Rychloupínač
    Hydraulický rychloupínač se snadno ovládá a umožňuje jednoduchou, rychlou a bezpečnou výměnu přídavných zařízení. Nakladač V120 je v základu vybaven také přídavným hydraulickým okruhem pro pohon těchto zařízení a na přání může být vybaven rychloupínačem kompatibilním s přídavnými zařizeními Volvo a smykem řízených nakladačů.
  • Systém Smart Control
    Smart Control je operační systém pro kolové nakladače vybavenými novými motory. Systém umožňuje jednoduchou obsluhu, kterou lze nastavit na míru každému řidiči. Systém obsahuje 3. a 4. elektrický proporcionální hydraulický řídicí okruh pro ovládání přídavných zařízení, display v novém provedení usnadňuje sledování a kontrolu funkcí stroje a velká tlačítka zaručují snadné používání.
Motor Deutz TCD 3,6 L4 diesel
Výkon motoru 74,4 / 99,8 kW/k.
Zdvihový objem 3600 ccm
Palivová nádrž 110 l
Rychlost 0-20 km/h
Pracovní hydraulika 78 l/min.
Pracovní tlak 250 bar
Max. zvedací síla 59 kN
Objem lopaty 1,2 m3
Celková délka 5480 mm
Celková šířka 1980 mm
Celková výška 2780 mm
Provozní hmotnost 7000 kg