Štěpkovač Urban TR70

  • Úvod
  • Štěpkovač Urban TR70

Štěpkovač TR70 je nesený na tříbodovém závěsu traktoru. Pohon je zajištěn přes kardan s přetěžovací spojkou nastavenou na kroutící moment 1600 Nm. Spojka reaguje na vložení příliš silné větve – prosmekne se a tím chrání traktor i štěpkovač proti přetížení. Nože štěpkovače uvedené do pohybu si větve samy podávají. Hotové štěpky pak padají do pytlů nasazených na pytlovacím zařízení. Povrchová úprava je provedena práškovými barvami. Štěpkovač TR70 je chráněn průmyslovým vzorem číslo 34840.

Pro Urban TR70 jsou nabízeny dvě varianty pytlovacího zařízení

  • Dvojitý pytlovač na rašlové pytle
  • Pytlovač na velkoobjemové vaky Big-Bag

Štěpkovač TR70 je dodáván standardně s pytlovačem na rašlové pytle. V rámci objednávky si můžete zvolit také variantu s pytlovačem na velkoobjemové vaky Big-Bag, případně si objednat oba typy pytlovačů a dle potřeby je střídat. Výměna pytlovače trvá pouze několik minut.

Při použití dvojitého pytlovače na rašlové pytle lze klapkou přepínat mezi plněním jednoho a druhého pytle. Dvojitý pytlovač významně šetří váš čas. Po naplnění prvního pytle nemusíte přerušovat práci kvůli plnému pytli – stačí pouze překlopit klapku a štěpky dále padají do druhého prázdného pytle. V průběhu plnění druhého pytle pohodlně stihnete vyměnit první, již plný pytel, za prázdný. Výkonnost samozřejmě značně závisí na obsluze – při nepřetržitém vkládání větví je možné pytel naplnit už za 20 sekund. Optimální pro obsluhu štěpkovače v lese jsou 3 osoby, přičemž jedna z nich pouze mění a nakládá pytle. Ke štěpkovači dodáváme rašlové pytle o velikosti 57x104 cm.

Maximální průměr vkládaných větví

  • Měkké čerstvé dřevo (smrk, borovice) - 80 mm
  • Tvrdé čerstvé dřevo (dub, habr) - 65 mm
  • Tvrdé suché dřevo (dub, habr) 50 mm

Násypka

Násypka štěpkovače se skládá z pevné a odklápěcí části. Díky odklápěcí části násypky zabírá štěpkovač v přepravní poloze méně místa do šířky – nepřesahuje obrysy traktoru, což je pro bezpečnou jízdu v lese mezi stromy mimořádně důležité. V pracovní poloze se sklopením odklápěcí části násypka prodlouží. Prodloužená násypka zajišťuje lepší vedení větví a přispívá k bezpečnosti obsluhy. Násypka je orientována vodorovně, což ve srovnání se svislou či šikmou násypkou značně usnadňuje vkládání dlouhých větví.

Práce se štěpkovačem Urban TR70

Při práci a popojíždění je štěpkovač zvednutý na hydraulice traktoru stále ve stejné pracovní výšce (nepokládá se na zem). Optimální pracovní výška je taková, ve které je spodní okraj pytlovacího zařízení 80 cm od země. Pro zajištění štěpkovače v této poloze slouží zajišťovací řetězy, které dodáváme společně se štěpkovačem. Štěpkovací ústrojí pracuje na principu dvou hřídelí s noži otáčejících se proti sobě. Roztečný průměr nožů je 150 mm a průchozí mezera mezi hřídelemi 70 mm.

Štěpkovací nože jsou zasunuté do drážek v hřídelích a uchycené pomocí dvou šroubů. Nože jsou vyrobené z nástrojové oceli a je možné je opakovaně brousit. Po nabroušení se nůž podloží podložkou, aby mezi ostřím nožů byla opět malá mezera (maximálně 0,3 mm). Nůž je možné zbrousit až o 4 mm. Na jedno nabroušení vyrobí nože 1000 a více pytlů štěpky, záleží kolik se do štěpkovače dostává nečistot (hlína, kamínky,…).

Kategorie 3-bodového závěsu I a II
Max. otáčky kardanu 540 ot./min.
Max. průměr dřevní hmoty 50-80 mm
Vstupní otvor násypky 630x630 mm
Otvor ke štěpkovacímu ústrojí 200x200 mm
Počet štěpkovacích nožů 6
Max. změřená výkonnost 6 m3/h
Délka štěpky (není nastavitelná) 6-13 cm
Rozměry (dxšxv) 1050x1970x1440 mm
Hmotnost 250 kg

Jihočeský kraj

Královéhradecký kraj

Středočeský kraj