Štěpkovač Urban SMV70

  • Úvod
  • Štěpkovač Urban SMV70

Štěpkovač je poháněn čtyřtaktním benzinovým motorem Briggs&Stratton Vanguard o výkonu 10 koní. Motor je možné dodat s ručním startováním nebo s elektrickým startérem (ruční startování zůstane zachováno). Od motoru je výkon přenášen klínovými řemeny na převodovku s olejovou náplní, která pohání štěpkovací ústrojí. Nože štěpkovače uvedené do pohybu si větve samy podávají. Hotové štěpky pak padají do pytlů nasazených na pytlovacím zařízení.

Štěpkovač SMV70 je osazen dvojitým pytlovačem na rašlové pytle. Dvojitý pytlovač významně šetří váš čas. Po naplnění prvního pytle nemusíte přerušovat práci kvůli plnému pytli – stačí pouze překlopit klapku a štěpky dále padají do druhého prázdného pytle. V průběhu plnění druhého pytle pohodlně stihnete vyměnit první, již plný pytel, za prázdný. Výkonnost samozřejmě značně závisí na obsluze – při nepřetržitém vkládání větví je možné pytel naplnit už za 30 sekund. Ke štěpkovači dodáváme rašlové pytle o velikosti 57x104 cm. Ke každému štěpkovači od nás dostanete 50 rašlových pytlů zdarma.

Maximální průměr vkládaných větví

  • Měkké čerstvé dřevo (smrk, borovice) - 80 mm
  • Tvrdé čerstvé dřevo (dub, habr) - 65 mm
  • Tvrdé suché dřevo (dub, habr) 50 mm

Vlastnosti Urban SMV70

  • Výkyvné nápravy
    Štěpkovač má terénní podvozek, který je díky výkyvným nápravám schopen překonávat větší terénní nerovnosti. Vpředu je na podvozku vysouvací kolečko a vzadu stavitelná noha. Těžiště stroje je mírně před nápravou. Štěpkovač SMV70 se připojuje na kouli průměr 50 mm tažného prostředku. Za štěpkovač je možné připojit malý přívěs do klasického závěsu nebo na kouli průměr 50 mm.
  • Násypka
    Násypka štěpkovače je dostatečně dlouhá pro zajištění bezpečnosti obsluhy a má vodorovné dno pro spolehlivější podávání větví pří nižších otáčkách (ve srovnání s TR70 jsou pracovní otáčky štěpkovacího ústrojí přibližně poloviční). Vodorovná násypka také značně usnadňuje vkládání dlouhých větví ve srovnání se svislou či šikmou násypkou.
  • Ochrana proti přetížení
    Proti přetížení je štěpkovač chráněn pomocí talířových pružin na torzním ramenu převodovky, které napíná klínové řemeny. Při vložení příliš silné větve dojde ke stlačení těchto pružin a následně ke krátkému prokluzu řemenů a k zastavení motoru. Pokud se tak stane, zůstanou obvykle nože štěpkovače zakousnuté ve větvi a ta tím pádem nejde volně vyjmout z násypky. K jejímu uvolnění slouží páka, dodávaná společně se štěpkovačem, která se nasazuje na vstupní hřídel převodovky. Větev se uvolní otáčením páky ve směru hodinových ručiček.
  • Štěpkovací ústrojí
    Štěpkovací ústrojí pracuje na principu dvou hřídelí s noži otáčejícími se proti sobě. Roztečný průměr nožů činí 150 mm a průchozí mezera mezi hřídelemi 70 mm. Štěpkovací nože jsou zasunuté do drážek v hřídelích a uchyceny pomocí dvou šroubů. Nože vyrábíme z kvalitní nástrojové oceli a je možné je opakovaně brousit. Po nabroušení se pod nůž vloží podložka, aby mezi ostřím nožů byla opět malá mezera (maximálně 0,2 mm). Nůž je možné zbrousit až o 4 mm. Na jedno nabroušení vyrobí nože 1000 až 5000 pytlů štěpky, záleží kolik se do štěpkovače dostává nečistot (hlína, kamínky,…).
Motor Briggs&Stratton Vanguard
Max. výkon motoru 5,9 / 7,9 kW/k.
Palivo Natural 95
Max. průměr dřevní hmoty 50-80 mm
Vstupní otvor násypky 630x630 mm
Otvor ke štěpkovacímu ústrojí 200x200 mm
Max. otáčky štěpkovacího ústrojí 200 ot./min.
Počet štěpkovacích nožů 6
Max. změřená výkonnost 4 m3/h
Délka štěpky (není nastavitelná) 6-13 cm
Pneu 16x6.50–8
Rozměry (dxšxv) 2120/2950x1400x1740 mm
Hmotnost 380 kg

Jihočeský kraj

Královéhradecký kraj

Středočeský kraj