Štěpkovač Urban TR110

  • Úvod
  • Štěpkovač Urban TR110

Štěpkovač TR110 je nesený na tříbodovém závěsu traktoru. Pohon je zajištěn přes kardan s přetěžovací spojkou nastavenou na kroutící moment 1600 Nm. Spojka reaguje na vložení příliš silné větve – prosmekne se a tím chrání traktor i štěpkovač proti přetížení. Z kardanu je výkon přenášen na převodovku s olejovou náplní, která pohání štěpkovací ústrojí. Nože štěpkovače uvedené do pohybu si větve samy podávají. Hotové štěpky pak padají do pytlů nasazených na pytlovacím zařízení. Povrchová úprava je provedena práškovými barvami.

Pro Urban TR110 jsou nabízeny dvě varianty pytlovacího zařízení

  • Dvojitý pytlovač na rašlové pytle
  • Pytlovač na velkoobjemové vaky Big-Bag

Štěpkovač TR110 je dodáván standardně s pytlovačem na rašlové pytle. V rámci objednávky si můžete zvolit také variantu s pytlovačem na velkoobjemové vaky Big-Bag, případně si objednat oba typy pytlovačů a dle potřeby je střídat. Výměna pytlovače trvá pouze několik minut.

Při použití dvojitého pytlovače na rašlové pytle lze klapkou přepínat mezi plněním jednoho a druhého pytle. Dvojitý pytlovač významně šetří váš čas. Po naplnění prvního pytle nemusíte přerušovat práci kvůli plnému pytli – stačí pouze překlopit klapku a štěpky dále padají do druhého prázdného pytle. V průběhu plnění druhého pytle pohodlně stihnete vyměnit první, již plný pytel, za prázdný. Výkonnost samozřejmě značně závisí na obsluze – při nepřetržitém vkládání větví je možné pytel naplnit už za 10 sekund. Optimální pro obsluhu štěpkovače v lese jsou 3 osoby, přičemž jedna z nich pouze mění a nakládá pytle. Ke štěpkovači dodáváme rašlové pytle o velikosti 57x104 cm.

Maximální průměr vkládaných větví

  • Měkké čerstvé dřevo (smrk, borovice) - 120 mm
  • Tvrdé čerstvé dřevo (dub, habr) - 100 mm
  • Tvrdé suché dřevo (dub, habr) 80 mm

Násypka

Násypka štěpkovače se skládá z pevné a odklápěcí části. Díky odklápěcí části násypky zabírá štěpkovač v přepravní poloze méně místa do šířky – nepřesahuje obrysy traktoru, což je pro bezpečnou jízdu v lese mezi stromy mimořádně důležité. V pracovní poloze se sklopením odklápěcí části násypka prodlouží. Prodloužená násypka zajišťuje lepší vedení větví a přispívá k bezpečnosti obsluhy. Násypka je orientována vodorovně, což ve srovnání se svislou či šikmou násypkou značně usnadňuje vkládání dlouhých větví.

Připojení k traktoru u Urban TR110

Minimální doporučený výkon traktoru je 50 HP. Optimální výkon traktoru je 70 až 80 HP. Traktor s tímto výkonem může při štěpkování běžet v nízkých otáčkách (cca 1300/min. na motoru). Velikost traktoru musí být přiměřená vzhledem k hmotnosti štěpkovače, která je 670 kg. Vývodová hřídel traktoru je zařazena na otáčky 1000/min. (může být zařazena i na 540/min., ale při nízkých otáčkách hůř funguje podávání větví). Nastavitelný rám štěpkovače dovoluje připojení k různým typům traktorů.

Při práci musí být štěpkovač zvednutý na hydraulice traktoru do optimální pracovní výšky. Optimální pracovní výška je taková, v níž se spodní okraj pytlovače na rašlové pytle nachází cca 80 až 85 cm od země. V pracovní výšce je možné štěpkovač zajistit pomocí zajišťovacích řetězů, nebo ho lze pokládat na zem na dvě nastavitelné nohy. Zajišťovací řetězy i nastavitelné nohy jsou součástí štěpkovače.

Pro snížení rázů na vývodovou hřídel traktoru je možné na štěpkovač namontovat setrvačník. Více informací o setrvačníku naleznete zde. Standardně je štěpkovač dodáván bez setrvačníku.

Štěpkovací ústrojí

Štěpkovací ústrojí pracuje na principu dvou hřídelí s noži otáčejícími se proti sobě. Roztečný průměr nožů činí 224 mm a průchozí mezera mezi hřídelemi 120 mm. Štěpkovací nože jsou zasunuté do drážek v hřídelích a uchyceny pomocí dvou šroubů. Nože vyrábíme z kvalitní nástrojové oceli a je možné je opakovaně brousit. Po nabroušení se pod nůž vloží podložka, aby mezi ostřím nožů byla opět malá mezera (maximálně 0,2 mm). Nůž je možné zbrousit až o 4 mm. Na jedno nabroušení vyrobí nože 1000 až 5000 rašlových pytlů štěpky, záleží kolik se do štěpkovače dostává nečistot (hlína, kamínky,…).

Kategorie 3-bodového závěsu II
Max. otáčky kardanu 1000 ot./min.
Max. průměr dřevní hmoty 80-120 mm
Vstupní otvor násypky 750x600 mm
Otvor ke štěpkovacímu ústrojí 290x290 mm
Počet štěpkovacích nožů 6
Max. změřená výkonnost 10 m3/h
Délka štěpky (není nastavitelná) 7-22 cm
Rozměry (dxšxv) 1560x2480x1230 mm
Hmotnost 670 kg

Jihočeský kraj

Královéhradecký kraj

Středočeský kraj