Štěpkovač Urban SMH110

  • Úvod
  • Štěpkovač Urban SMH110

Štěpkovač Urban SMH110 je poháněný motorem Briggs&Stratton Vanguard o výkonu 35 koní. Zpracuje materiál o průměru až 12 cm a výsledná délka štěpky je 7-22 cm. Nože štěpkovače uvedené do pohybu si větve samy podávají. Štěpkovač má silniční podvozek s SPZ pro snadnou přepravu na jakékoliv místo.

Maximální průměr vkládaných větví

  • Měkké čerstvé dřevo (smrk, borovice) - 120 mm
  • Tvrdé čerstvé dřevo (dub, habr) - 100 mm
  • Tvrdé suché dřevo (dub, habr) 80 mm

Vlastnosti Urban SMH110

  • Motor
    Štěpkovač je poháněn čtyřtaktním benzinovým motorem Briggs & Stratton VANGUARD o výkonu 35 koní. Motor má elektrický startér, kontrolku mazání a počítadlo motohodin. Objem palivové nádrže je 15 litrů a je osazena ukazatelem množství paliva. Od motoru je výkon přenášen klínovými řemeny na převodovku s olejovou náplní, která pohání štěpkovací ústrojí. 
  • Silniční podvozek
    Štěpkovač je usazen na brzděném přívěsu s SPZ, který má vpředu vysouvací kolečko a vzadu dvě stavitelné nohy. Přívěs se připojuje na kouli 50 mm tažného prostředku. Celková hmotnost přívěsu se štěpkovačem je 1300 kg. Těžiště stroje je mírně před nápravou.
  • Točna
    Štěpkovač je na přívěsu umístěný na točně a lze s ním otáčet v úhlu 360°. Točnu lze západkou zajistit v 8 polohách po 45°.
  • Násypka
    Násypka štěpkovače je dostatečně dlouhá pro zajištění bezpečnosti a je umístěna horizontálně, což značně usnadňuje vkládání dlouhých větví ve srovnání se svislou či šikmou násypkou. Násypka je vybavena bezpečnostním vypínacím rámem. Povrchová úprava je provedena práškovými barvami. 
  • Pásový dopravník
    Štěpka je vynášena pásovým dopravníkem délky 2,6 m. Sklon dopravníku je nastavitelný pomocí navijáku. Při přepravě je dopravník zvednutý do svislé polohy. Jako volitelné příslušenství je možné na konec dopravníku namontovat skluzavku o délce 1 m (štěpka ze skluzavky dopadne na vzdálenější místo), nebo dvojitý pytlovač na rašlové pytle s opěrnou nohou. Pytlovač je připevněný pomocí čtyř šroubů a jeho montáž zabere pouze několik minut.
  • Ochrana proti přetížení
    Proti přetížení je štěpkovač chráněn pomocí pohonu přes klínové řemeny. Při vložení příliš silné větve dojde k prokluzu řemenů a k zastavení motoru. Pokud se tak stane, zůstanou obvykle nože štěpkovače zakousnuté ve větvi a ta tím pádem nejde volně vyjmout z násypky. K jejímu uvolnění slouží páka, dodávaná společně se štěpkovačem. Otáčením páky dojde k uvolnění větve.
  • Štěpkovací ústrojí
    Štěpkovací ústrojí pracuje na principu dvou hřídelí s noži otáčejícími se proti sobě. Roztečný průměr nožů činí 224 mm a průchozí mezera mezi hřídelemi 110 mm. Štěpkovací nože jsou zasunuté do drážek v hřídelích a uchyceny pomocí čtyř šroubů. Nože vyrábíme z kvalitní nástrojové oceli a je možné je opakovaně brousit. Po nabroušení se pod nůž vloží podložka, aby mezi ostřím nožů byla opět malá mezera (cca 0,1 mm). Nůž je možné zbrousit až o 4 mm. Na jedno nabroušení vyrobí nože 100 až 500 m3 štěpky (1000 až 5000 rašlových pytlů), záleží kolik se do štěpkovače dostává nečistot (hlína, kamínky,…).
Motor Briggs&Stratton Vanguard
Max. výkon motoru 26,1 / 35 kW/k.
Palivo Natural 95
Max. průměr dřevní hmoty 80-120 mm
Vstupní otvor násypky 800x600 mm
Otvor ke štěpkovacímu ústrojí 290x290 mm
Max. otáčky štěpkovacího ústrojí 170 ot./min.
Počet štěpkovacích nožů 6
Max. změřená výkonnost 10 m3/h
Délka štěpky (není nastavitelná) 7-22 cm
Rozměry (dxšxv) v přepravní poloze 4310x2080x3580 mm
Hmotnost vč. přívěsu 1300 kg

Jihočeský kraj

Královéhradecký kraj

Středočeský kraj