Štěpkovač Urban TR75

  • Úvod
  • Štěpkovač Urban TR75

Štěpkovač Urban TR75 je nesený na tříbodovém závěsu traktoru. Pohon je zajištěn přes kardan a dále přes převod klínovými řemeny.

Štěpkovač TR75 se od typu TR70 liší především použitím předřazeného řemenového převodu, který umožňuje připojení k traktorům s nízkým výkonem. Maximálních průměrů větví lze bez problému dosáhnout i s malotraktorem o výkonu 20 hp. Řemenový převod tlumí rázy a zároveň plní funkci přetěžovací spojky, která u tohoto typu není potřeba. Velká řemenice slouží jako setrvačník, což také přispívá k tlumení rázů a klidnějšímu chodu.

Maximální průměr vkládaných větví

  • Měkké čerstvé dřevo (smrk, borovice) - 80 mm
  • Tvrdé čerstvé dřevo (dub, habr) - 65 mm
  • Tvrdé suché dřevo (dub, habr) 50 mm

Standardně je TR75 dodáván s pytlovačem na rašlové pytle. V rámci objednávky si můžete zvolit také variantu s pytlovačem na velkoobjemové vaky Big-Bag nebo pásovým dopravníkem. Také je možné ke stroji objednat pytlovač na rašlové pytle + pytlovač na Big-Bag a dle potřeby je střídat. Výměna pytlovače trvá pouze několik minut.

Při použití dvojitého pytlovače na rašlové pytle lze klapkou přepínat mezi plněním jednoho a druhého pytle. Dvojitý pytlovač významně šetří váš čas. Po naplnění prvního pytle nemusíte přerušovat práci kvůli plnému pytli – stačí pouze překlopit klapku a štěpky dále padají do druhého prázdného pytle. V průběhu plnění druhého pytle pohodlně stihnete vyměnit první, již plný pytel, za prázdný. Výkonnost samozřejmě značně závisí na obsluze – při nepřetržitém vkládání větví je možné pytel naplnit už za 20 sekund. Optimální pro obsluhu štěpkovače v lese jsou 3 osoby, přičemž jedna z nich pouze mění a nakládá pytle. Ke štěpkovači dodáváme rašlové pytle o velikosti 57x104 cm. Ke každému štěpkovači dostanete 50 rašlových pytlů zdarma.

Násypka

Násypka štěpkovače se skládá z pevné a sklápěcí části. Díky sklápěcí části násypky zabírá štěpkovač v přepravní poloze méně místa do šířky, což je pro bezpečnou jízdu v lese mezi stromy mimořádně důležité. V pracovní poloze se sklopením sklápěcí části násypka prodlouží. Prodloužená násypka zajišťuje lepší vedení větví a přispívá k bezpečnosti obsluhy. Násypka je orientována vodorovně, což ve srovnání se svislou či šikmou násypkou značně usnadňuje vkládání dlouhých větví. Povrchová úprava celého stroje je provedena práškovými barvami.

Připojení k traktoru

Při práci a popojíždění je štěpkovač zvednutý na hydraulice traktoru stále ve stejné pracovní výšce (nepokládá se na zem). Optimální pracovní výška je taková, v níž se spodní okraj pytlovače na rašlové pytle nachází cca 80 až 85 cm od země. Pro zajištění štěpkovače v této poloze slouží zajišťovací řetězy, které dodáváme společně se štěpkovačem. Vysouvací ramena na rámu štěpkovače umožňují připojení k různým typům traktorů. Vstupní hřídel štěpkovače je díky řemenovému převodu umístěna níže, a proto ani při zapojení za malotraktor s velmi nízko umístěnou vývodovou hřídelí nevzniká problém s přílišným zalomením kardanu.

Minimální doporučený výkon traktoru je 15 HP. Optimální výkon traktoru je 20 až 30 HP. Není ale problém tento štěpkovač zapojit i za traktor s výkonem 80 hp. U malotraktoru jde především o to, aby unesl hmotnost štěpkovače 340 kg. Vývodová hřídel traktoru je zařazena na otáčky 540/min.

Štěpkovací ústrojí

Štěpkovací ústrojí pracuje na principu dvou hřídelí s noži otáčejícími se proti sobě. Nože si větve samy podávají. Roztečný průměr nožů činí 150 mm a průchozí mezera mezi hřídelemi 70 mm. Štěpkovací nože jsou zasunuté do drážek v hřídelích a uchyceny pomocí dvou šroubů. Nože vyrábíme z kvalitní nástrojové oceli a je možné je opakovaně brousit. Po nabroušení se pod nůž vloží podložka, aby mezi ostřím nožů byla opět malá mezera (maximálně 0,2 mm). Nůž je možné zbrousit až o 4 mm. Na jedno nabroušení vyrobí nože 1000 až 5000 rašlových pytlů štěpky, záleží kolik se do štěpkovače dostává nečistot (hlína, kamínky,…).

Závěs pro valník

Štěpkovač je vybaven závěsem pro připojení valníku o maximální hmotnosti 2000 kg, na který je možné nakládat naplněné pytle. Valník je možné připojit do klasického závěsu nebo na kouli průměr 50 mm.

Kategorie 3-bodového závěsu I a II
Max. otáčky kardanu 540 ot./min.
Max. průměr dřevní hmoty 50-80 mm
Vstupní otvor násypky 630x400 mm
Otvor ke štěpkovacímu ústrojí 200x200 mm
Počet štěpkovacích nožů 6
Max. změřená výkonnost 5 m3/h
Délka štěpky (není nastavitelná) 6-13 cm
Rozměry (dxšxv) 1080x2250x1150 mm
Hmotnost 340 kg

Jihočeský kraj

Královéhradecký kraj

Středočeský kraj