Štěpkovač Urban SM70

  • Úvod
  • Štěpkovač Urban SM70

Štěpkovač je poháněn čtyřtaktním benzinovým motorem Briggs&Stratton Vanguard o výkonu 10 koní. Motor je možné dodat s ručním startováním nebo s elektrickým startérem (ruční startování zůstane zachováno). Od motoru je výkon přenášen klínovými řemeny na převodovku s olejovou náplní, která pohání štěpkovací ústrojí. Nože štěpkovače uvedené do pohybu si větve samy podávají. Povrchová úprava je provedena práškovými barvami.

Pro Urban SM70 jsou možné 4 varianty vynášení štěpky:

  • Jednoduchý pytlovač na rašlové pytle
  • Dvojitý pytlovač na rašlové pytle
  • Pytlovač na velkoobjemové vaky Big-Bag
  • Pásový dopravník (délka dopravníku může být 1,7 m ; 2,1 m ; nebo 2,6 m ; pohon dopravníku je řemenovým převodem)

Ke stroji je možné zakoupit i více typů pytlovačů/dopravníků najednou a dle potřeby je střídat. Pytlovač nebo dopravník je také možné kdykoliv v budoucnu doobjednat.

Dvojitý pytlovač na rašlové pytle má ve srovnání s jednoduchým tu výhodu, že po naplnění prvního pytle nemusíte přerušovat práci kvůli plnému pytli – stačí pouze překlopit klapku a štěpky dále padají do druhého prázdného pytle. V průběhu plnění druhého pytle pohodlně stihnete vyměnit první, již plný pytel, za prázdný. Výkonnost samozřejmě značně závisí na obsluze – při nepřetržitém vkládání větví je možné pytel naplnit už za 30 sekund. Ke štěpkovači jsou dodávány rašlové pytle o velikosti 57x104 cm.

Maximální průměr vkládaných větví

  • Měkké čerstvé dřevo (smrk, borovice) - 80 mm
  • Tvrdé čerstvé dřevo (dub, habr) - 65 mm
  • Tvrdé suché dřevo (dub, habr) 50 mm

Vlastnosti štěpkovače Urban SM70

  • 4 pojezdová kola
    Pro usnadnění manipulace je štěpkovač vybaven madlem na násypce a čtyřmi bantamovými koly. Zadní kola jsou otočná s brzdou.
  • Násypka
    Násypka štěpkovače je dostatečně dlouhá pro zajištění bezpečnosti obsluhy a má vodorovné dno pro spolehlivější podávání větví pří nižších otáčkách (ve srovnání s TR70 jsou pracovní otáčky štěpkovacího ústrojí přibližně poloviční). Vodorovná násypka také značně usnadňuje vkládání dlouhých větví ve srovnání se svislou či šikmou násypkou. Násypka je osazena bezpečnostním rámem – při jeho stlačení dojde k zastavení motoru.
  • Ochrana proti přetížení
    Proti přetížení je štěpkovač chráněn pomocí talířových pružin na torzním ramenu převodovky, které napíná klínové řemeny. Při vložení příliš silné větve dojde ke stlačení těchto pružin a následně ke krátkému prokluzu řemenů a k zastavení motoru. Pokud se tak stane, zůstanou obvykle nože štěpkovače zakousnuté ve větvi a ta tím pádem nejde volně vyjmout z násypky. K jejímu uvolnění slouží páka, dodávaná společně se štěpkovačem, která se nasazuje na vstupní hřídel převodovky. Větev se uvolní otáčením páky ve směru hodinových ručiček.
  • Štěpkovací ústrojí
    Štěpkovací ústrojí pracuje na principu dvou hřídelí s noži otáčejícími se proti sobě. Průchozí mezera mezi hřídelemi je 70 mm. Štěpkovací nože jsou zasunuté do drážek v hřídelích a uchyceny pomocí dvou šroubů. Nože vyrábíme z kvalitní nástrojové oceli a je možné je opakovaně brousit. Po nabroušení se pod nůž vloží podložka, aby mezi ostřím nožů byla opět malá mezera (maximálně 0,2 mm). Nůž je možné zbrousit až o 4 mm. Na jedno nabroušení vyrobí nože 1000 až 5000 rašlových pytlů štěpky, záleží kolik se do štěpkovače dostává nečistot (hlína, kamínky,…).
Motor Briggs&Stratton Vanguard
Max. výkon motoru 7,5 / 10,0 kW/k.
Palivo Natural 95
Max. průměr dřevní hmoty 50-80 mm
Vstupní otvor násypky 700x400 mm
Otvor ke štěpkovacímu ústrojí 200x200 mm
Max. otáčky štěpkovacího ústrojí 200 ot./min.
Počet štěpkovacích nožů 6
Max. změřená výkonnost 4 m3/h
Délka štěpky (není nastavitelná) 6-13 cm
Rozměry (dxšxv) 2050x970x1500 mm
Hmotnost 330 kg