Nové rotační sekačky Jacobsen / Ransomes – časopis GREEN 4/2014

Jacobsen / Ransomes MP 493

Využili jsme možnost osobně si vyzkoušet úplnou novinku v podobě nové řady Jacobsen MP rotační sekačky určené pro sečení rafů, tzv. heavy rafů i pro tvrdé podmínky sečení v komunálu. Jacobsen/Ransomes MP 493 a MP 653 prošla opravdu důkladným a dlouhým tříletým vývojem, kdy bylo např. otestováno: 27 000 hod vývoje stroje, 500 Mth hodin skutečného provozu na hřišti + 250 Mth provozu na dráze, 250 000 cyklů - zdvihů rotačních jednotek a simulace řízení, 1 mil cyklů – pojezdová trakce atd. Kromě toho byla sekačka neustále testována firmou Van Der Pols v Holandsku po dobu 3 roků, která prodávala podobné typy sekaček (HR 6010) jako bestseller na tamním trhu golfu a komunálu a která má velké ambice prodávat sekačky MP řádově ve stovkách kusů.

Sekačka procházela neustálou recenzí a připomínkovým řízením anglických a holandských greenkeeperů přímo v praxi, aby byl výsledný produkt doveden k dokonalosti. Velký důraz byl kromě celkové spolehlivosti kladen především na jednoduchost údržby, snadnou ovladatelnost stroje, efektivnost, zkrácení času potřebného na sečení rafů, ale i času na údržbu, nízké náklady na pořízení a vysokou produktivitu. To vše se podařilo konstruktérům z Jacobsen / Ransomes „zakomponovat“. Výsledkem je neskutečná síla a výkonnost sekačky díky vylepšenému hydraulickému systému. Při výkonu 49 hp jsme byli opravdu ohromeni neskutečným výkonem ve vysoké husté a mokré trávě. Motor se v těchto tvrdých podmínkách díky jinak řešené hydraulice ani v nejmenším nezadusil a fungoval jak švýcarské hodinky.

Sekačku zdobí kromě velké produktivity též mimořádná manévrovatelnost a výborná průchodnost a průjezdnost terénem kolem stromů, keřů, kolíků a překážek díky výbornému rejdu a celkové šířce pouhých 165 cm (pokud jsou zdvižené boční jednotky, ty jsou schovány v této úzké šířce). Rotační sekačky MP 493 a MP 653 jsou vyrobeny z vysoce pevnostní oceli Domex®. Díky použití této nové technologie bylo dosaženo podstatného snížení hmotnosti strojů.

Čtyři NEJ sekaček Jacobsen / Ransomes MP 493 a 653

  • NEJlehčí ve své třídě
  • NEJširší pracovní záběr ve své třídě
  • NEJvyšší výkon HP ve své třídě
  • NEJužší transportní šířka ve své třídě
Roční předplatné časopisu GREEN ve výši 400,- Kč včetně poštovného (4 plánovaná čísla – jaro, podzim, léto a zima) lze objednat na mailové adrese: prochazkagreen@seznam.czwww.casopis-green.cz, šéfredaktor PhDr. Luboš Procházka, tel. 603 336 290.