Maredo aerifikační kazety – časopis GREEN 3/2014

Aerifikace: G-Plex s aerifikačními kazetami MAREDO
Aerifikace: G-Plex s aerifikačními kazetami MAREDO

Ukázka z podzimního čísla 3/2014 časopisu GREEN – časopisu Českého svazu greenkeeperů.


MILIONY DĚR NA 20 GREENECH aneb Jak se píchá na Berouně

Na celém berounském hřišti probíhala začátkem října aerifikace odpališť, greenů a následné zapískování (top dressing), což posloužilo k odebrání odumřelé hmoty, provzdušnění a podpoře kořenového systému. Hřiště bylo po celou dobu otevřené. Došlo pouze k omezení hry na jamkách, na nichž v danou chvíli právě probíhala úprava, o které golfisty před samotnou hrou informovala recepce Beroun GC.

V průběhu první části podzimní úpravy hřiště jsme navštívili head greenkeepera Martina Šindlera, který je pravidelným uživatelem Maredo aerifikačních kazet. Zeptali jsme se ho, proč si je od firmy Ittec půjčuje vždy minimálně 2x do roka.

Martine, proč používáš Maredo aerifikační kazety?

Je to rychlá operace, která mi pomáhá odstranit z greenů poměrně velké množství organického materiálu a plsti a zároveň je to prevence před chorobami.

Jak poslední operace probíhala?

Naposledy jsem prováděl operaci v pondělí 6. října na všech dvaceti greenech včetně puttingu a chippingu. V akci byly celkem tři triplexové sekačky Jacobsen G-Plex. První provádí samotné děrování pomocí Maredo kazet s dutými trny, druhá má na sobě rotační kartáče Greentek s koši pro sběr špuntíků a třetí G-Plex má na sobě tupá vřetena s koši a provádí finální dočištění greenů. Vyděrované špunty odvážíme hned po sběru na naši skládku. Všechno jsme stihli během jednoho pracovního dne.

Kolik je z toho materiálu?

Letos jsem používal Maredo jen jedním směrem a bylo z toho 10 kubíků materiálu a plsti z 20 greenů. Loni bylo více času, tak jsem vyzkoušel aerifikaci do kříže, tzn. ve dvou směrech – z této operace bylo přibližně 18 až 20 kubíků vyšpuntovaného materiálu.

 

Roční předplatné časopisu GREEN ve výši 360,- Kč včetně poštovného (4 plánovaná čísla – jaro, podzim, léto a zima) lze objednat na mailové adrese: prochazkagreen@seznam.czwww.casopis-green.cz, šéfredaktor PhDr. Luboš Procházka, tel. 603 336 290.